Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αφιέρωμα στον Χρήστο Αντωνιάδη στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης Τρίτη 15 Μάιου 2018 (φωτογραφίες xirolimni.blogspot.gr)

«Αφιέρωμα στον Χρήστο Αντωνιάδη», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Μαΐου 2018, στις 7 το βράδυ, στο πλαίσιο της πολυθεματικής έκθεσης του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνου Φωτιάδη, «Πόντος. Δικαίωμα και υποχρέωση στη μνήμη», που λειτουργεί στο περίπτερο 2 (1ος όροφος), στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος, στον αείμνηστο πρωτοπόρο νευροχειρουργό, και λάτρη της ποντιακής διαλέκτου, ο οποίος έγραψε στίχους και μετέφραζε από τα αρχαία στην ποντιακή διάλεκτο, που έγραψε πολλούς στίχους που ακόμη τραγουδάνε όλοι οι Πόντιοι στην Ελλάδα, την Τουρκία και σε όλο τον κόσμο, όπως «Την Πατρίδα μ’ έχασα, έκλαψα κι επόνεσα», καλλιτέχνες οι οποίοι συνεργάστηκαν μαζί του θα τιμήσουν τη μνήμη του τραγουδώντας τα δίστιχα που έγραψε για αυτούς.

Όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, «ο Χρήστος Αντωνιάδης, ένας γιατρός που σεβόταν τον όρκο του, ένας γιατρός που ήταν πάνω από όλα άνθρωπος. Τι να πρωτοξεχωρίσω από όσα λαμπρά έπραξε ως λειτουργός του ανθρώπινου σώματος! Δεν θα πω τίποτα άλλο παρά μόνο ότι τον αγαπούσαν, τον σέβονταν και τον υπολόγιζαν πολλοί άνθρωποι, πως πολλοί έπιναν νερό στο όνομά του, πως ακόμα περισσότεροι αποζητούσαν την φροντίδα του. Και εκείνος, ψηλός, όμορφος, με αετίσιο βλέμμα και την κατάλευκη χαίτη των μαλλιών του να ανεμίζει έσκυβε στον ανθρώπινο πόνο. Θεράπευε, φρόντιζε, παρηγορούσε, διαπαιδαγωγούσε.

Είναι ευλογία να απολαμβάνει κανείς ανθρώπους που πατούν στέρεα στη γη, να σιγοτραγουδάνε στα παρακάθια, τραγούδια του Χρήστου, που αναφέρονται στους καημούς και τις λύπες, στις χαρές τις πίκρες της καθημερινής ζωής, ή εκστασιασμένοι την ώρα της χορευτικής μέθεξης να συμμετέχουν στο τραγούδι, ως κινούμενοι χορωδία, μαζί με τον καλλιτέχνη. Ευτύχησα πολλές φορές, συντροφιά με τον Χρήστο, τον Παναγιώτη και τους άλλους μας φίλους, να απολαύσουμε στο ιερό τέμενος της μουσικής μας παράδοσης, το παλαιό Παρακάθ, με την μαγευτική λύρα του Κώστα Σιαμίδη και χοράρχη τονΑχιλλέα Βασιλειάδη την αυθόρμητη συμμετοχή όλων των συνχορευτών στην επανάληψη των δίστιχων:

«σα ξένα είμαι Έλληνας και στην Ελλάδαν ξένος»

ή το «την πατρίδα μ’ έχασα».

Εκεί μέσα στο μαγευτικό περιβάλλον ερχόμασταν σε επαφή με τον πραγματικό κόσμο, με εκείνες τις γενιές που είχαν βιώσει την εμπειρία του κοινωνικού αποκλεισμού. Εκεί μέσα στο Παρακάθ, όπου η υγιής νεολαία μας ανταγωνίζονταν χορευτικά η μία ομάδα την άλλη, εκεί μέσα στον προθάλαμο των ερωτικών γνωριμιών τραγουδούσαν το κορυφαίο ερωτικό τραγούδι του:

«Το κάρδοπο μ’ αγράμπελον κι εσύ τη νύχτας κλέφτες.

Κρυφά απεμένε τρύγησες,πουθέν βοτρύδ κ εφέκες».

Ο Χρήστος Αντωνιάδης έχει γράψει στίχους ποντιακών τραγουδιών που έγιναν επιτυχίες από τον Στέλιο Καζαντζίδη, τον Χρύσανθο, τονΣτάθη Νικολαΐδη, τον Γιάννη Κουρτίδη, τον Αχιλλέα Βασιλειάδη, τον Γεώργιο Στεφανίδη, τον Γιώργο Σοφιανίδη, το Σωκράτη Κυψελίδη, το Ματθαίο Τσαχουρίδη και πολλούς άλλους επώνυμους πόντιους καλλιτέχνες».

Απο efxinospontos.gr

Σχόλια




ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΞΗΡΟΛΙΜΝΗ

Δείτε ποιός γιορτάζει σήμερα

email ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - contact email

xirolimni2@yahoo.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων