Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

(((ΑΝΑΣΤΟΡΩ ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ))) ''Πόσιμο το νερό της μπάρας;'' Γράφει ο Χαράλαμπος Κυριαζίδης.Μεγάλο φωτογραφικό αφιέρωμα του xirolimni.blogspot.gr

Ποσιμο το νερο της Μπαρας. .;
Με το που εκλειναν τα Γυμνασια,ερχομασταν στο χωριο,οπου μας περιμεναν με ανοιχτες αγκαλιες,γιατι επρεπε να βοηθησουμε στις αγροτικες δουλειες: Καπνοφυτεια,σκαλισμα,θερος κλπ. Δεν παιρναμε ανασα ουτε μια μερα,εκτος απο το 15Αυγουστο και οταν εβρεχε. ,κατι σπανιο στους θερινους μηνες.
 Η μονη ξε. . .κουραση ηταν,οταν πηγαιναμε στο Καγιαπασι ν αλατισουμε τα στειρα,που φυλαγαν οι τσοπανηδες και να μαζεψουμε και τσαι του βουνου. 
Ξεκινουσαμε νυχτα ωστε με τη δροσια να φτασουμε επανω.Φορτωμενοι με τ αλατι για τα ζωα,ενα παγουρι με νερο ,χαψια(σαρδελλες παστες). .δεν ειχαμε π ι ε σ η τοτε,λιγο ψωμι,καμια βραστη πατατα ,τσιορταν ( ποντιακο κεφαλοτυρι;). , 
Παιρναμε το ανηφορικο μονοπατι,πολλες φορες και μονοι μας. .Δεν φοβομασταν τοτε και ας ειχαν τις κρυψωνες τους οι λυκοι στο Καραορμαν,τη δασωδη ρεματια Ν.Ανατολικα απο τα πηγαδια..Καζαγκακλι ειναι η αλλη ρεματια που ξεκιναει 500 μ Νοτια απο τα Πηγαδια και φτανει μεχρι την Τρυπα. .Τα υπολοιπα μερη ηταν και ειναι γυμνα και καπου καπου υπηρχε καμια αγριοκορομηλια,αγριοκερασια και αγριοαχλαδιες. . .
 Νερο κρυο και χωνευτικο μονο στα Εννεα Πηγαδια στο τελος περιπου της διαδρομης.. Ναι και η Μπαρα που τοσο καλα αποθανατισε με την καμερα του ο Ακης. .απο οπου επιναν τα ζωα νερο, Λιγο πιο πανω βρισκοταν το Γιατακ.Πετρινοςπεριγυρος,οπου εκλειναν το βραδυ τα ζωα οι τσοπανηδες.Στην εισοδο υπηρχε και η πετρινη καλυβα των τσοπανηδων. .Καπου στον εδιαμεσο κτιστηκε το Ξωκκλησι της Αγ.Κυριακης.. .
 Επρεπε να φτασουμε επανω πρωι πρωι να προλαβουμε τα ζωα πριν απομακρυνθουν και φυσικα και τους τσοπανηδες γιατι τα ζωα αλλαζαν χρωμα,παχαιναν και πολλες φορες δεν τα γνωριζαμε,οποτε καταφευγαμε στον τσοπανη..
Παντως κατι μου λεει οτι καποια φορα. .εδωσα αλατι σε "ξενο" ζωο. . Χαλαλι του. . Απλωναμε τοαλατι με λιγα πυτουρα πανω σε μια πλακα και σε δευτερολεπτα εγλειφαν και την πλακα και τροχαδην στη Μπαρα να ξεδιψασουν. . 
Εκει στη Μπαρα "ξεδιψουσαμε" καμια φορα που ξεμεναμε απο νερο και δεν αντεχαμε μεχρι τα Πηγαδια. . .Βγαζαμε τι φανελλακι μας ,το απλωναμε πανω στο πρασινοκιτρινοκαφε νερο και ρουφουσαμε αφου εκαρδοκααμε απο τη διψα. . Κατω απο το φανελλακι κολυμπουσαν οι γυρινοι βατραχοι και αλλα υδροβια Ειχαμε αντισωματα.
 Σημερα ουτε απο τα Πηγαδια δεν πινουμε νερο και κανεις δεν ανεβαινει με τα ποδια.
 Ο τελευταιος που ειδα ηταν ο Αραβοπουλος ο Μωυσης πριν λιγα χρονια. . .
                                                                     Λάμπης Κυριαζίδης (Συνταξιούχος δάσκαλος)
























Σχόλια




ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΞΗΡΟΛΙΜΝΗ

Δείτε ποιός γιορτάζει σήμερα

email ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - contact email

xirolimni2@yahoo.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων