Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μια μεγάλη γιορτή στήθηκε την Κυριακή 15 Μαιου στην κεντρική πλατεία Ξηρολίμνης,πρόκειτε για την Γιορτή παραδοσιακών σπόρων του Πελίτι Ν,.Κοζάνης.με κύριο χαρακτηριστικό την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου αλλά και μικροκαλλιεργητών οι οποίοι προσήλθαν ώστε να πάρουν παραδοσιακές ποικιλίες για να καλλιεργήσουν. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε κατόπιν ιδέας του συγχωριανού μας Στάθη Αμαραντίδη και της αρωγής της Τοπικής Κοινότητας Ξηρολίμνης.(φωτογραφίες και βίντεο)


Το Πελίτι έχει δημιουργηθεί με σκοπό τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών καθώς πλέον είναι αντιληπτό πως ζούμε σε μια εποχή που οι τοπικές ποικιλίες φυτών συστηματικά εξαφανίζονται...
Η συνεχιζόμενη και συστηματική εξαφάνιση των τοπικών ποικιλιών φυτών, σύμφωνα με τους ανθρώπους του Πελίτι, θα οδηγήσει σύντομα στο σημείο να θεωρείται πολυτέλεια το δίλημμα κατά πόσο θέλουμε να καταναλώνουμε υβρίδια και μεταλλαγμένα ή όχι.
 Η εξαφάνισή των τοπικών ποικιλιών καλλιεργήσιμων φυτών, θα οδηγήσει μαθηματικά και στην ανεπιστρεπτί εξαφάνιση της δυνατότητας επιλογής μας, μιας και θα είμαστε πλέον διατροφικά εξαρτημένοι. 
 Γι' αυτό το Πελίτι πιστεύει στη διαδικασία της κράτησης σπόρων, η οποία οδηγεί στην ελευθερία σποράς.




Σχόλια




ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΞΗΡΟΛΙΜΝΗ

Δείτε ποιός γιορτάζει σήμερα

email ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - contact email

xirolimni2@yahoo.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων