Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Mεγάλο αφιέρωμα στην ΠΕΤΡΙΝΗ ΒΡΥΣΗ ΞΗΡΟΛΙΜΝΗΣ έτους κατασκευής 1930.Κείμενο : Λάμπης Κυριαζίδης (συνταξιούχος δάσκαλος) - Φωτογραφίες : www.xirolimni.blogspot.gr






Ποσα θα μπορουσε να μας πει αυτη η Βρυση αν ειχε λαλια. . Την εκτισαν πρωτομαστοροι ποντιοι το 1930 μετα την εγκατασταση τους στην Ξηρολιμνη ,στο Σαηλερ οπως λεγοταν απο τους Τουρκους που το κατοικουσαν. .Ηρθαν οι δικοι μας και αλλαξαν τα παντα.Εκτισαν βρυσες,ξεχερσωσαν τα πα ι ρια,ανοιξαν χαντακια στον καμπο για να μη λιμναζουν τα νερα.Εφεραν νερα απο μακρια με προσωπικη εργασια.Εκτισαν σχολειο ,Εκκλησια .Διαμορφωσαν πλατειες. Και δουλεψαν σκληρα με το χωμα και την πετρα .Εκαναν οικογενειες.Οι περισσοτερες πολυτεκνες.Και "γεμισαν" τον κοσμο με επιστημονες και οχι μονο. ,.Το νερο λιγο,στο ελεος του Θεου. . Οταν εδεησε και βρεθηκε πολυ νερο . . ηδη το χωριο αδειασε απο την εσωτερικη και εξωτερικη μεταναστευση. .Σε ολα αυτα να προσθεσει κανεις και τον ρατσισμο που αντιμετωπισαμε ακομη κι εμεις της δευτερης γεννιας προσφυγοπουλα απο τους ντοπιους Ελληνες. .Ωσπου δια μαγειας θα ελεγα. . αλλα κυριως για λογους ωριμανσης ολων εκει γυρω στο 1963-1965 συντελεστηκε μεταστροφη και συντελεστηκε επισης ενσωματωση των προσφυγικων πληθυσμων και ΟΛΑ ΜΕΛΙ ΓΑΛΑ.. .Το νιωσαμε αυτο οσοι φοιτουσαμε στα Γυμνασια οπου εισπραξαμε την αγαπη και το σεβασμο των Ντοπιων. Βεβαια προηγηθηκε το Επος του 40 οπου ολοι πολεμησαν διπλα διπλα τον κατακτητη.
Η Βρυση λοιπον ειδε πολλα,ακουσε πολλα,εζησε περισσοτερα. .Ολοι εκει υπομονετικα περιμεναν να γεμιζουν τα βετρα νερο και με το νεροξυλο στους ωμους το μετεφεραν στο σπιτι,για ποσιμο,μαγειρεμα για λατρα.
ΣΗΜΕΡΑ έτος 2015 η Πετρινη Βρυση με την αναπλαση της Πλατειας κλπ αναδειχθηκε απαραμιλλη. .εργο υψηλης τεχνικης και χωρος αναψυχης,ψυχαγωγιας και πολιτισμου.







''Ριζαμ,εκαρδοκαα,δεβα φερομαι ενα ξαη κρυον νερον. . Επαρ τα βετρα,το νεροξυλον απαν σο τουβαρ εν. .Μ εφτασατα κουτσουκλα και πιασκουν τα ωμιας. . . ΕΚΙΤΙ ΜΑΜΑ. . .''
( Καθε αποπειρα μεταφρασης ειναι ματαιη.)
Λάμπης Κυριαζίδης
Συνταξιούχος δάσκαλος

Σχόλια




ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΞΗΡΟΛΙΜΝΗ

Δείτε ποιός γιορτάζει σήμερα

email ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - contact email

xirolimni2@yahoo.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων