Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πόντιος είσαι !!!

Ζυγαριτίδης, Σαλαμπουκίδης, Πεγκλίδης. Στην Ξηρολίμνη, με τις πρώτες κιόλας συστάσεις καταλαβαίνεις πως... έμπλεξες με Πόντιους. Tέλεια!

Ο κ. Νίκος Ζυγαριτίδης έπιασε τη λύρα
%IMAGEALT%
Αν δεν τσιμπήσεις στο -ιδης, θα τσιμπήσεις σίγουρα στα ντολμαδάκια, τα τουρσιά, τα σαρμαδάκια.... Κι όταν θα βγουν και οι φιαλόσχημες λύρες, ε τότε θα βάζεις το χέρι σου στη φωτιά. Ούτε που θα χρειαστεί βέβαια να τα κάνεις όλα αυτά γιατί οι άνθρωποι θα στο πουν με το καλημέρα. «Πόντιοι είμαστε!» θα σου ανακοινώσουν όλο καμάρι κι ύστερα θα σε καθίσουν ανάμεσά τους κι ούτε που θα θες να φύγεις από εκεί.

Πόντιους έχει όλος ο νομός, μα στα δυτικά της πόλης στα Καραγιάννια όπως λέγονται, αποτελούν το 90% του πληθυσμού. 2.000 άνθρωποι στην περιοχή με κέντρο την Ξηρολίμνη. Με το βουνό τους, το Καγιαπάσι, γεμάτο μονοπάτια και αναρριχητικά πεδία που αναμένουν ανάδειξη, με τους νέους ανθρώπους τους που δοκιμάζουν νέες καλλιέργειες- λεβάντα η Ειρήνη Μαλίνη, σαλιγκάρια ο Φάνης Κωτίδης και λοιπά και λοιπά.

Εχουν και ποδοσφαιρική ομάδα, έχουν και κέφι για δράση. Πλάι τους κάμποσοι κοτσονάτοι πατεράδες, θείοι, παππούδες, που υποστηρίζουν, νουθετούν και όχι μόνο επιτρέπουν αλλά επέλεξαν κιόλας να τους εκπροσωπεί 35χρονος πρόεδρος, ο Φίλιππος Κυριαζίδης.

Κέντρο της Ξηρολίμνης το καφενείο του Τάσου. Ή του Σταύρου; Πατέρας και γιος είναι εκεί μα η κυρά Κούλα στην κουζίνα κερδίζει με τις κατσαρόλες της τις εντυπώσεις! Τουρνουά τάβλι απ' τη μια, ντέρμπι μπιρίμπας απ' την άλλη, τα πεντανόστιμα μανιτάρια του κυρ Τάσου πέρα δώθε! Αυτός άλλωστε μαζί με τον πατέρα του έμαθαν την Κοζανίτισσα κυρά Κούλα να μαγειρεύει.

Κάθε παρασκευή μάλιστα το τελετουργικό περιλαμβάνει μοσχαροκεφαλή. Και συνήθως και ποντιακές λύρες. Οπότε εύκολα καταλήγει σε μουχαπέτ'! Εδώ γίνονται όλα. Εδώ θα τους δεις όλους, θα τα μάθεις όλα. Εκτός... κι αν είναι Νοέμβρης ή Δεκέμβρης. Τότε τη λάμψη μοιράζεται με το καζάνι του Κωτίδη (Κωτογλή). Τσίπουρα, κρασιά, λύρες... Νάτα πάλι τα μουχαπέτα! Παραπάνω από ευπρόσδεκτος θα 'σαι και εκεί!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Σχόλια




ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΞΗΡΟΛΙΜΝΗ

Δείτε ποιός γιορτάζει σήμερα

email ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - contact email

xirolimni2@yahoo.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων