Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΑΤΗΣΤΕ PLAY.ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ.ΛΥΡΑ - ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΥΦΑΝΤΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ + ΣΙΜΟΥΛΤΣ.ΑΦΗΓΗΤΗΣ : ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

Ένα ταξίδι στις αλησμόνητες πατρίδες, στη γη του Πόντου, απόλαυσαν όσοι βρέθηκαν στη μουσικο-αφηγηματική εκδήλωση, που διοργάνωσε στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαϊδας η Περιφερειακή Επιτροπή Νεολαίας Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας με τη στήριξη του Δήμου Πτολεμαϊδας το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010.

Ήταν μια διαφορετική εκδήλωση για τα χαρακτηριστικά στοιχεία της οποία μίλησαν οι συντελεστές του προγράμματος, οι καλλιτέχνες Γιώργος Αμαραντίδης και Ηλίας Υφαντίδης και ο εκπρόσωπος της Περιφερειακής Επιτροπής Νεολαίας της Π.Ο.Ε. Γιώργος Χαλκίδης στέλνοντας το μήνυμα ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση της ποντιακής διαλέκτου που δεν πρέπει να ξεχαστεί, προκειμένου να διατηρηθεί η ταυτότητα του ποντιακού ελληνισμού.

«Θεματοφύλακες της παράδοσης» χαρακτήρισε τους τοπικούς συλλόγους ο δήμαρχος Πτολεμαϊδας Γρηγόρης Τσιούμαρης, ενώ αναφερόμενος στα τραγούδια από τις χαμένες πατρίδες στάθηκε ιδιαίτερα στο ποντιακό τραγούδι, το οποίο «βγάζει ευαισθησία και αγάπη».

Ο κ. Τσιούμαρης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα για την καθ’ ημάς Ανατολή που θα φέρει την Πτολεμαϊδα στο κέντρο του Ελληνισμού της Ανατολής και ιδιαίτερα του ποντιακού Ελληνισμού, καθώς στην Εορδαία βρίσκεται η μεγαλύτερη εστία του.

Ο δήμαρχος Πτολεμαϊδας έκανε επίσης αναφορά στη συμμετοχή του δήμου στην έκθεση για το λαϊκό πολιτισμό στην Αθήνα, στην οποία βραβεύεται για 3η συνεχή χρονιά η συμμετοχή του δήμου και τόνισε ότι φέτος εκεί θα παρουσιαστεί το έργο του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη.

Την εκδήλωση πλαισίωσε το χορευτικό τμήμα του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαϊδας.







Σχόλια




ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΞΗΡΟΛΙΜΝΗ

Δείτε ποιός γιορτάζει σήμερα

email ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - contact email

xirolimni2@yahoo.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων